Om Helle Stensbak

Født i 1961 på Hamar, bor i Oslo.

Utdannet samfunnsøkonom ved Universitetet i Oslo. Krimforfatter og tidligere musiker.

I fagbevegelsen siden 1990, har jobbet i LO og som sjeføkonom i YS. Er nestleder i Forfatterforbundet.

Er fast økonomi-spaltist i Aftenposten.

Kriminalromanen Monopol, en økokrim fra musikkbransjen (Gyldendal)er første skjønnlitterære utgivelse, illustrert med fotografier av May-Irene Aasen, (trommeslager i Valentinerne og forfatter av «Gutta. På veien med Jokke og Valentinerne»).

Samtlige Aftenposten-kronikker og bakom-materiale om krim-forfatterskapet er samlet på denne bloggen.

Del innlegget

4 kommentarer til «Om Helle Stensbak»

 1. Hei! Jeg er en 67 år gammel lærer og rektor som er mer enn middels opptatt av den svært bekymringsfulle utviklingen jeg har sett innen ledelse og organisering av norsk skole og offentlig forvaltning. Jeg har skrevet to ganske korte debattinnlegg om dette i Budstikka og Ringerikes blad, men ønsker et sterkere talerør for å sette fokus på fenomener jeg mener setter hele Norges velferdssamfunn i fare. Kunne du være interessert i å samarbeide om en kronikk til Aftenposten om dette? Jeg mener at det samfunnsøkonomiske perspektivet er viktig

  1. Hei

   Beklager at jeg ikke har sett posten din før nå. Jeg er opptatt av det samme temaet som du, men sitter med en manusfrist som plager meg litt vel mye nå. Men: om du har skrevet disse innleggene, kan du ikke sende dem over? Hvis jeg får noen ideer, så kan det jo hende vi kan bidra inn begge to?

   Send i så fall til hellestensbak@gmail.com.

   Vennlig hilsen
   Helle Stensbak

 2. Helle Stensbak – Flott at du engasjerer deg for at norsk bokbransje skal klare seg bra i fremtiden. Det er mulig jeg har lest litt for kjapt det du skriver (kronikk i dag m.m.), men tanken har slått meg at du kunne lagt enda større vekt på et viktig aspekt, nemlig e-bok-publisering. Stadig flere i min omgangskrets leser bøker kun på mobilen. Og dem – altså e-bøkene – handler vi mest hos Apple, altså totalt utenom norsk bokhandel, og de koster stort sett kr 69 eller 89 e.l. Det gjelder også etter hvert ganske mange norske titler. Av og til handler jeg dem hos Norli eller Ark, men det er bare når jeg må, for prisene er høye (kompatible med det norske bokprisnivået) og lese-appene er underutviklet og frustrerende. Jeg, som har jobbet i og er glad i forlagsbransjen, mener å se at norske forlag og bokhandler (kanskje pga. beskyttende støttetiltak) ikke gjør det som må gjøres for å konkurrere med Apple og Amazon og de andre store der ute, og at det til slutt kommer til å bli skjebnesvangert. Det er jo grunn til å tro at e-bøker en gang i fremtiden vil dominere lese-markedet. Med andre ord: Bør ikke en eventuell norsk boklov legge til rette for at norske aktører i fremtiden vil kunne hevde seg på e-bok-salg, og ikke bare verne om salg av papirbøker og lydbøker? – Med vennlig hilsen Petter Henriksen

  1. Hei Petter.
   Beklager, men jeg har ikke sett meldingen din før nå. Håper sent svar likevel er velkomment. Som du, anser også jeg at utfordringene for bokbransjen er ganske store etter at digitaliseringen er kommet. De er også ganske sammensatte. Problemet i Aftenposten er at det er begrenset plass, også når problemet er sammensatt. Jeg tok bare for meg lydbøker.
   Jeg vet fra forlaget at e-bøker, altså elektroniske tekstbøker, er veldig lite brukt sammenlignet med lyd og papir. Dette kan jo endre seg framover. Men uansett blir det et problem at teknologieierne kan ende med altfor mye markedsmakt til å ta en stor andel av inntekten, også når de senker prisen. Og ja, jeg synes også at bokloven burde gått inn i dette på ordentlig vis. Loven har høringsfrist 18. november, og det er en mulighet å melde inn synspunkter der.
   Takk for henvendelsen, og ha en riktig fin dag!

   Vennlig hilsen
   Helle

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *